Short Stories

Sociaal spelen in het Noordse Park

The Social Firm heeft Tilburgse roots. Eva & Fleur winnen daar namelijk de Jos van Balveren Award voor het uitvoeren van een innovatief project, gericht op het sociale domein. Het idee van Eva en Fleur draaide om een buurtcentrum. Niet zomaar een buurtcentrum, een buurtcentrum ‘3.0’, next level kun je wel zeggen. Dit een buurtcentrum waar ondernemerschap en communicatie de rode draad vormen in de werkwijze voor medewerkers en uiteindelijk ook de buurtbewoners.

Eva en Fleur mochten hun idee uitvoeren en hier een onderzoek aan vastplakken. Dit onderzoek bleek niet voor niets. Het onderzoek leverde meer bewustwording op over de nieuwe manier van werken, het zien van kansen en een toename van het effectief inzetten van sociale media onder medewerkers van het buurtcentrum. Dit project is de inspiratie geweest voor  het opzetten van The Social Firm en het realiseren van zo’n projecten in onze eigen stad! Hier wilde ik natuurlijk meer over weten.

“We zijn eigenlijk aanjagers van goede ideeën. Wij spotten kansen en verbinden vervolgens partijen met elkaar. Ja, verbinden is het beste woord voor ons werk.”

Zowel Eva als Fleur hebben een achtergrond in communicatie. “Vaak denken mensen hier niet aan als het aankomt op een buurtcentrum maar we trainen mensen in bijvoorbeeld identiteit, imago en een stukje bewustwording over doelgroepgericht communiceren.”

Het project waar de dames nu mee bezig zijn is de speeltuin in het Noordse Park. Het is deze locatie waar ik afgesproken heb met de dames om een interview af te nemen. De speeltuin (inclusief dierenverblijf en binnengebouw) is dé plek voor alle kinderen in de buurten Pijlsweert en Ondiep (ook als je geen kind meer bent ben je natuurlijk van harte welkom).

Ook ontmoet ik deze dag Olga van Luin. Olga runt al 15 jaar als vrijwilliger het gebouw en de speeltuin, hier heeft ze ook al de prijs voor ‘Beste vrijwilliger’ voor gewonnen, overhandigd door de burgemeester. Samen met Joyce, Henny en Latsy voert Olga hier het sociaal beheer. Dit betekent dat ze komen als het alarm gaat maar ook zeven dagen per week aanwezig zijn voor de kinderen en ouders.

Olga: “Het is mijn tweede huis, mijn zus zegt weleens: Alleen je bed staat er niet. Ik biedt de kinderen een plek die ze thuis niet altijd kunnen krijgen.”

Olga doet het vrijwilligerswerk puur voor de kinderen en alle mensen die er in de speeltuin komen. Ze vertelt mij dat er in de zomer gerust 150 kinderen per dag rondlopen, maar in de winter is het wat rustiger.

Ik vraag aan Eva, Fleur en Olga wat er nou eigenlijk veranderd is sinds The Social Firm hier actief is. Olga ligt toe dat er vroeger sociaal culturele medewerkers in de speeltuin actief waren waaronder allerlei activiteiten uitgevoerd werden. Door de bezuinigingen en de veranderende opdracht vanuit de gemeente naar vernieuwend welzijn is dit (bijna) verdwenen.  Eva en Fleur zijn daarom samen met een sociaal makelaar, Jongerentheater Link en de vrijwilligers bezig het geheel nieuw leven in te blazen. Ze trekken groepen naar het buurtcentrum toe zodat de speeltuin weer een bruisende plek wordt waar iedere buurtbewoner zich thuisvoelt.

Wat staat er zoal op de planning? De komende maanden wordt het dierenverblijf omgebouwd tot expositieruimte waar buurtbewoners kunnen exposeren met zelfgemaakte spullen, er komt een voedselruilkast, een boekenruilkast, een mobiele buurtkeet en de hele binnenkant van het gebouwtje op de speeltuin zal worden opgeknapt.

Is er voor mensen die jullie initiatief nog niet kennen ook een manier om de speeltuin in het Noordse Park te helpen?

Olga: “We zoeken mensen die komen helpen op onze klusdagen! Er moet een hoop gebeuren, ik kan het niet alleen. Als mensen dat zouden doen dan maak je er een hoop kinderen erg gelukkig mee.

Vind je het leuk om mee te helpen tijdens een van deze dagen? Misschien heb jij ook wel mooie ideeën voor de speeltuin die je wilt delen en/of uitvoeren met Eva, Fleur en Olga.

Ze willen graag samen klussen op 21 maart (NLdoet), 11 april en 2 mei. Deze dagen zal er van 11:00 – 17:00 geklust worden op de speeltuin. Stichting Me’kaar zorgt voor lunch, koffie en thee!” Wil je helpen klussen? Neem dan hier contact op met de meiden van The Social Firm.

Geef een reactie

[instagram-feed]