Kunst

Kunst die blijft plakken

“Wat mooi!” Twee dames staan verwonderd stil bij een gigantische non met een kaars in de Wulpstraat. Het is het begin van de avond, maar de non en kaars spatten van de muur. Ze kijkt vroom omhoog naar de skyline van Utrecht. Voor het portret staat Michiel Meulemans. Zijn jas is smerig, net als zijn handen, en hij heeft hier en daar stukjes lijm in zijn haar. Na een hele dag werken is hij zelf ook een soort kunstwerk geworden, iets abstracts, met een grote dosis performance. De titel? Het lijmmonster.

Wat is dat nou?
Michiel is met iets unieks bezig. Met een ladder, hoogwerker en een steiger is hij al een week lang het straatbeeld van Utrecht aan het veranderen.

“We werden anderhalve maand geleden benaderd door het Centraal Museum, vertelt Michiel. Kelly Leeuwis (marketingcoördinator van het Centraal Museum) sprak met hem over manieren om aandacht te vragen voor de prachtige stukken die in het museum hangen en vanaf 22 april weer vrij zijn van klusjesmannen en boren.

uut-muurkunst7

Centraal museum + De Strakke Hand = Groot denken
Michiel: “Er zijn al eerder kunstenaars in Europa geweest die stukjes van schilderijen in de stad verspreidden. Dat vonden we heel tof. We dachten toen: Zou dat ook in het groot kunnen, op een aantal mooie panden?”

En groot is wel op Michiel’s lijf geschreven. Met Stefan van den Heuvel en Eric Wijnvoord, vormt hij het creatieve bureau De Strakke Hand. Sinds 2012 maken ze al muren onveilig met muurschilderingen, doeken, rollers, stiften en fineliners.

Je kent De Strakke Hand misschien al van de muurschilderingen voor de Tour de France of het glas voor Kornuit (bier) dat ze hebben ontworpen. En als je ze nu nog niet kent, zie je hun werk straks in het Holland Heineken House in Rio bij de Olympische Spelen.

Voor de 17e-eeuwse werken gingen ze aan de slag met een soort gigantisch behang, want de schilderijen naschilderen op een muur was geen optie. “Dat is echt veel te moeilijk. Die mensen konden ongelofelijk goed schilderen! Toen Kelly me meenam om de portretten te laten zien was ik echt verbaasd over hoe mooi die zijn.”

Uniek project zonder handleiding
“Dit is de eerste keer dat er zulke grote posters, uitgesneden en in kleur, op zo’n manier op een muur worden geplakt.”, vertelt Michiel. “Die oude schilders hadden het vast ook geweldig gevonden. Toen zij schilderden kon je helemaal niet zulke grote werken maken.”

Maar voor zo’n uniek project is natuurlijk nog geen handleiding beschikbaar. Michiel was een volle maand bezig met de voorbereiding. De meeste tijd ging nog wel zitten in het vinden van de geschikte panden. Verbazend genoeg zeiden de eigenaren direct ‘ja’. “Dat was fijn, want het kostte veel tijd om gebouwen te vinden met de juiste omvang en locatie, die echt bij het portret pasten.”

uut-muurkunst6

Hoewel Bacchus eigenlijk wel een type is dat normaal blijft plakken, maakten de verschillende typen muur, regenpijpen en ramen het ‘behangen’ ook niet eenvoudig. “Het was echt een kwestie van leren terwijl je bezig bent”, puft Michiel. “We konden geen oefenstukje doen en ieder gebouw had weer een ander soort muur. Het was echt een hel om alles te regelen, maar we zijn er gigantisch trots op.”

More to come?
“In het beste geval blijven ze ongeveer een jaar zitten, maar hoe lang ze het volhouden weten we niet precies.  Als het tegenzit vallen ze er na een paar dagen af. Dat is het risico van het proberen van iets nieuws.” Michiel hoopt dat de gemeente dit concept zo leuk vindt, dat ze nog meer muren mogen beplakken. “Kelly en het Centraal Museum hebben echt lef getoond met deze actie. Het is een perfect visitekaartje voor Utrecht als cultuurstad.”

Spaar ze allemaal!
Ben je benieuwd waar je de muurkunst kunt vinden? Volg dan deze toeristische route (te voet, of op de fiets).

Of bekijk de foto’s…

Geef een reactie

[instagram-feed]