Hotspots

Theeschenkerij de Tuinkamer: een ontmoetingsplek voor jong en oud

Op zaterdag 12 november was het feest bij Theeschenkerij De Tuinkamer in Oog in Al. De onderneming van Karen bestond een jaar en dat moest gevierd worden. Karen besloot deze dag in de stijl van de jaren ’20 te vieren en was als gastvrouw compleet gehuld in een roaring twenties outfit. Onder het genot van een kopje thee en cakeje genoten bezoekers van een live orkest en werd er zelfs gedanst. “Het mooie is dat in de jaren twintig van de vorige eeuw er ook een theehuis in het pand heeft gezeten”, vertelt de gastvrouw.

Een aantal jaar geleden besloot Karen haar baan op te zeggen en een nieuwe weg in te slaan. Ze hoorde dat er in de wijk een pand leeg kwam te staan en dat de gemeente naar een lokaal initiatief zocht. Karen besloot ervoor te gaan: “Ik was niet meer gelukkig in het bedrijfsleven en kon mijn ei daar niet goed in kwijt. In een nadenktraject kwam ik tot het idee dat ik meer met mijn creativiteit en mensen wilde doen, maar ook een heel fijne en prettige sfeer wilde creëren. Alleen was er in de wijk nog weinig op dat gebied.”

Karen besloot met de gemeente en de wijk het traject in te gaan om haar Theeschenkerij op te starten: “Ik besloot een theehuis te openen, omdat ik merkte dat als ik thee bestelde in een café, ik vaak van die voorverpakte theezakjes kreeg. Bovendien vind ik dat een theehuis perfect past bij de uitstraling van het pand.” Karen biedt daarom bij De Theeschenkerij andere theesoorten aan dan je normaal zou krijgen bij een gewoon café.

 

Een terugblik op het afgelopen jaar
“In het begin was alles nieuw voor me. Ik had geen horecaervaring. Gelukkig loopt het nu meer gesmeerd. Verder ben ik echt blij dat er vanaf het begin aanloop is. Het is niet een plek waar veel mensen sowieso langslopen. Maar vanaf het begin is de aanloop goed gegaan. Daarbij organiseer ik allerlei activiteiten want ik wilde niet alleen een horecazaakje zijn, maar ook leuke dingen voor de wijk organiseren. Ik merk dat na een jaar draaien de workshops en activiteiten die ik voor kinderen organiseer snel vollopen. Het is ook een wijk waar veel kinderen wonen.”

Maar volgens Karen komen er allerlei soorten mensen naar de Tuinkamer: “Ik wil dat deze plek voor iedereen een fijne plek is om te komen. Voor zakelijk, maar ook voor kleine kinderen en oude mensen. Ik wilde dat de plek een divers publiek zou aantrekken en dat is geslaagd. Ik zie allerlei mensen binnenkomen en de gekste dingen gebeuren. Laatst was er een clubje vrouwen die net waren bevallen en elkaar kenden van de zwangerschapscursus. Ze waren gezellig aan het bijpraten en hadden allemaal hun tien weken oude baby’s bij zich. Een zwerver uit een park schoof bij het clubje aan. Dat vond ik een heel grappig contrast.”

Daarnaast vindt Karen het fijn om te zien hoe betrokken de wijk is: “Wat het meest opvalt is dat mensen vaak terugkomen. Ik heb klanten die heel erg betrokken zijn. Er is een bejaardentehuis vlakbij die een aantal keer terug is gekomen. Dan komen ze met twaalf rolstoelen en een heleboel begeleiders, maar er is hier genoeg plek. Dat vind ik echt heel gaaf. Dat mensen zich welkom voelen en het een fijne plek vinden.”

Volgens Karen zien en voelen mensen ook dat de plek met liefde is gecreëerd: “Een stoere Rotterdamse jongen die wel hier in Utrecht studeert, kwam naar me toe en zei: Dit is echt een super gezellige plek. Sommige andere koffietentjes zijn ook zo ingericht, maar echt niet met zoveel liefde en aandacht.” Dat de plek een fijne sfeer heeft is duidelijk, maar Karen krijgt zelf het meeste energie door activiteiten te organiseren: “Een voorbeeld is het eenjarige bestaan met het orkest. Als het geslaagd is en iedereen het naar zijn zin heeft, vind ik dat echt heel fijn. Ook vind ik het heel leuk als ik spontane ontmoetingen zie gebeuren. Ik wilde ook dat deze plek dat zou bieden. Dat mensen met elkaar verbinden door deze plek.”

 

Zo lokaal mogelijk
Karen probeert al haar producten zo lokaal mogelijk te houden: “De koffie komt van een koffiebrander uit Utrecht en de dame die de lunch en patisserie verzorgd komt ook hier uit de wijk. De chocola komt ook van een dame uit de wijk. Zij is bedrijfsfysiotherapeut, maar is daarnaast chocolatier geworden, omdat ze een passie voor chocola had. Dus het is mooi dat het lokaal is maar dat er ook passie in zit.”

Ook heeft Karen veel research gedaan als het aankomt op de koffie en thee: “Voordat ik begon, heb ik een maand lang goed onderzocht welke koffie, thee en sapjes ik wilde aanbieden. Daar wilde ik ook wat anders aanbieden dan standaard.” Karen koopt haar thee in bij de Tea Bar in Amsterdam: “Ze hebben denk ik ruim 100 theesoorten. De paar keer per jaar dat ik inkoop kijk ik wat bij de seizoenen past. Nu heb ik dus ook al kerstthee klaarliggen. En heb ik ook champagneachtige thee die ik rond de feestdagen wil aanbieden. Dat vind ik ook gezellig om rond de feestdagen of in de winter andere thee dan in de lente aan te bieden. Een paar favorieten van iedereen houd ik wel in het assortiment.”

Naast het pand hebben de kopjes, schoteltjes en theepotten ook een verhaal: “Het servies heb ik bijna allemaal gekregen. Mijn moeder is vorig jaar rond gaan vertellen dat ik een theehuis zou beginnen en toen kreeg ze van allerlei vrienden dozen servies. De theekopjes, mokjes en theepotten hebben dus ook hun eigen verhaal. Ik weet nog precies van wie ik dat heb gekregen.”

Mocht je zelf een keertje onder een genot van een theetje willen genieten van de wijk Oog in Al, kan dat. Theeschenkerij De Tuinkamer is van dinsdag tot en met zaterdag geopend en bevindt zich in Park Oog in Al. Ga je langs voor een speciaal kopje thee, probeer dan ook zeker een van de cupcakes en andere taartjes van The Sweet Factory, want deze zijn echt om je vingers bij af te likken! Ik ga in ieder geval ongetwijfeld nog eens terug voor een heerlijk kopje thee.

 

 

Geef een reactie

[instagram-feed]