Hotspots

Biologisch eten & drinken bij Gys

Ik heb met één van de eigenaren van Gys, Gijs Werschkull (33), afgesproken in de lichte, modern ingerichte zaak aan de Voorstraat. Als ik er binnenstap valt het strakke, evenwichtige interieur me meteen op. Als ik beter kijk zie ik echter dat over de kleinere details (zoals de geverfde stoelpoten, het logo in de houten bar en de ‘groene’ verlichting) ook goed is nagedacht. Naast de sfeervolle muziek klinkt er geroezemoes van de andere gasten en de geluiden van het personeel achter de bar. Als ik plaatsneem aan één van de houten tafels krijg ik een bak koffie voorgezet en wordt me vriendelijk verteld dat Gijs er zo aankomt. Hij blijkt nog in de keuken te staan en als hij even later bij me aan tafel aanschuift vertelt hij; “We zijn nu net een week open. Het gaat heel goed, we zitten tot nu goed vol tijdens lunch en diner. Het team in de keuken en in de bediening moet nog wel goed ingewerkt worden. De afgelopen dagen waren dus heel erg druk, maar ontzettend leuk en leerzaam.”

Gijs vertelt me dat hij eigenlijk door zijn vele bijbaantjes in restaurants tijdens zijn studies biologie en geschiedenis de horeca in is gerold. Toen Gijs afgestudeerd was besloot hij namelijk niet een baan te zoeken in zijn vakgebied, maar als chefkok aan de slag te gaan bij verschillende zaken in Utrecht. Onder andere bij het Oude Pothuys, waar hij Vincent van der Werf, de mede-eigenaar van Gys, ontmoette. “Op een gegeven moment leek het me heel erg leuk om voor mezelf te beginnen, en dan het liefste iets waar mensen terecht kunnen voor gezond en duurzaam eten. En toen kwam ik op dit concept; gezond, snel eten, gemaakt van biologische streekproducten. Ik heb dit namelijk altijd al belangrijk gevonden tijdens mijn werk in de horeca en het wordt nog niet veel aangeboden in Utrecht. Daar is Gys dus zeker uniek in. Vincent deelde dezelfde passie voor gezond en verantwoord eten en daarom hebben we samen een tijdje geleden besloten een zaak op te zetten”. 

Vincent heeft de naam Gys bedacht. Het idee erachter was dat het een korte herkenbare naam is. Tevens is het een typisch Nederlandse naam welke dus ook de lokaliteit van het voedsel benadrukt.”

Met Gys willen Vincent en Gijs iedereen een betaalbare maaltijd bieden en kennis laten maken met biologische producten. Ook willen ze laten zien dat er zo veel meer is dan maaltijden waar vlees of vis in zit; “Je kunt namelijk ook heel veel lekkers maken met andere ingrediënten. Ik heb het idee dat heel veel mensen gewoon vlees eten omdat ze simpelweg niet beter weten, dat je ook lekker kunt eten zonder deze twee ingrediënten.” Natuurlijk hebben Gijs en Vincent nog andere grote ambities; “Als deze zaak goed loopt lijkt het ons heel tof om ergens anders een nieuwe zaak te openen. Alleen is het nu belangrijk om Gys goed op de rails te zetten en dan gaan we eens verder kijken.”

Wat Gys verder nog unieker in zijn soort maakt is het feit dat ze zeer binnenkort hun eigen huisbiermerk zullen krijgen. “Ons eigen Gys blond bier, gebrouwen door de Leckere in Utrecht, zal binnenkort verkrijgbaar zijn in de zaak. Helaas kunnen we het nog niet aan iedereen aanbieden op onze officiële opening op 24 oktober. Wel is iedereen die dag welkom voor drankjes en hapjes, om te luisteren naar verschillende dj’s en onze gerechten te komen proeven.”

Geef een reactie

[instagram-feed]